Choď na obsah Choď na menu
 


Srdcovocievny systém

2. Srdcovocievny systém

          Na bližšie pochopenie kardiovaskulárnych chorôb, by som vás rád najskôr stručne oboznámil s anatómiou a fyziológiou srdcovocievneho (kardiovaskulárneho) systému.

2.1. Anatómia kardiovaskulárneho systému

          Anatómia je odbor medicíny, ktorý sa zaoberá štruktúrami a usporiadaním živých organizmov. Kardiovaskulárny systém sa delí na malý (pľúcny) a veľký (telový) krvný obeh.

2.2 Srdce

          Srdce (lat. cor, gr. καρδια – kardia) je dutý svalový orgán len o niečo väčší ako ľudská päsť, ktorý pumpuje krv vďaka rytmickým sťahom. Anatomicky sa delí na predsiene, komory a chlopne. Rozoznávame ľavú a pravú predsieň a ľavú a pravú komoru. Jednosmerný tok krvi medzi predsieňami a komorami a zároveň medzi komorami a tepnami zabezpečujú dvojcípe a trojcípe chlopne. Samotný srdcový sval (myokard) je zvnútra vystlaný blanou vnútrosrdím (endokard) a zvonku obalený ďalšou blanou (epikard). Celé srdce je uložené v osrdcovníku (perikard). Tepenné riečisko srdca tvoria venčité tepny (koronárne artérie). Delia sa na ľavú a na pravú koronárnu artériu. Žily srdca svojím priebehom kopírujú tepny a ústia do pravej predsiene. Rytmické sťahovanie srdca zabezpečuje elektrický prevodový systém, ktorý tvoria špecifické bunky schopné viesť elektrický impulz v rôznej rýchlosti.

          Funkciou srdca je prečerpávanie krvi a tým aj transport kyslíka do všetkých tkanív tela. Odkysličená krv z celého tela sa zbiera do hornej a dolnej dutej žily, ktoré ústia do pravej predsiene. Krv z pravej predsiene preteká cez trojcípu (trikuspidálnu) chlopňu do pravej komory. Z pravej komory preteká cez polmesiačikovú pľúcnu (pulmonálnu) chlopňu do pľúcnice (artéria pulmonalis) a pokračuje do pľúc, kde prebieha okysličovanie cez alveolokapilárne membrány. Okysličená krv sa cez štyri pľúcne žily dostane do ľavej predsiene. Z ľavej predsiene cez dvojcípu (mitrálnu) chlopňu do ľavej komory. Z ľavej komory cez polmesiačikovú aortálnu chlopňu do aorty a do celého tela.

          Malý krvný obeh začína v pravej komore, prechádza cez pľúca a končí v ľavej predsieni. Slúži na okysličenie krvi.

          Veľký krvný obeh začína v ľavej komore prechádza celým telom a končí v pravej predsieni. Slúži na transport kyslíka a živín do celého tela.

2.3 Cievy

          Cievy delíme na tepny, žily a vlásočnice.

          Tepny (atérie) tvoria tzv. tlakové riečisko a krv prúdi na princípe tlakového gradientu. V tepnách prúdi okysličená krv (okrem artérie pulmonalis).

          Žily (vény) tvoria tzv. objemové riečisko. Objem žíl je dvojnásobný oproti objemu cirkulujúcej krvi.

          Vlásočnice (kapiláry) slúžia na látkovú výmenu živín a kyslíka, medzi krvným obehom a okolitými tkaninami.